Przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną Kartoffelsalat

Przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną Kartoffelsalat

Myśląc o kuchni niemieckiej nie sposób nie wspomnieć o Kartoffelsalat- niemieckiej sałatce ziemniaczanej. Sałatka ta, w zależności od regionu Niemiec będzie serwowana z majonezem- na północy lub bez- na południu. Najważniejszym składnikiem tej potrawy są ziemniaki, dlatego warto zwrócić uwagę na ich odmianę, powinny być twarde, nie rozpadające się, o dużej wilgotności i małej zawartości skrobi.

Kartoffelsalat mit Essig und Öl ohne Mayonnaise 

sałatka ziemniaczana z octem i olejem bez majonezu

Zutaten – składniki

1 Kilogramm Kartoffeln (festkochend)1 kilogram ziemniaków
eine Zwiebeljedna cebula
4 Esslöffel Öl4 łyżki stołowe oleju
1 Esslöffel gehackten Schnittlauch1 łyżka stołowa szczypiorku
300 ml heiße Brühe300 ml bulionu
3 Esslöffel Essig3 łyżki stołowe octu
2 Teelöffel scharfen Senf2 łyżeczki ostrej musztardy
Salz, Zucker und Pfeffersól, cukier, pieprz

Zubereitung – przygotowanie

Die Kartoffeln etwa 20 Minuten in Satzwasser kochen. Auskühlen lassen und in dünne Scheiben schneiden. Die Zwiebel fein würfeln.

Ziemniaki gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Wystudzić i pokroić w cienkie plastry. Cebulę drobno pokroić.

Die Brühe mit Öl, Essig, Senf und Gewürzen vermengen und daraufhin über die Kartoffelscheiben gießen.

Bulion wymieszać z olejem, octem, musztardą i przyprawami i polać nim plastry ziemniaków.

Die Kartoffelscheiben mit der Brühe und dem Schnittlauch vorsichtig vermengen.

Plastry ziemniaków wymieszać ostrożnie z bulionem i szczypiorkiem

Der Salat sollte mindestens eine Stunde lang durchziehen, danach je nach Geschmack noch nachwürzen.

Sałatka powinna przegryźć się przynajmniej godzinę, można ją później doprawić do smaku.

Kulinarne zwroty:

fein würfeln – drobno pokroić

vermengen – wymieszać

durchziehen – przegryźć się

würzen/nachwürzen – przyprawić/doprawić